Ranskan Rhonen laakso ja varsinkin Pohjois-Rhone on tunnettu rotevista punaviineistään, joten isojen punkkujen ystävinä meidän ei tarvinnut pitkään pohtia menemmekö, kun naapuriin tuli Rhonen maistajaiset. Vaikka tarjolla ei ollutkaan yhtään pohjoisen väkevää syrahia kannatti reissu silti. Nämä viinisekoitukset olivat näet todellakin hintansa väärtejä kaikki!
montfaucon_blanc
2011 Chateau de Montfaucon ”Comtesse Madeleine” Cotes de Rhone Blanc

Sekoitus: 45% Marsanne, 35% Viognier, 10% Pitbull

Viini on kirkas, kultaan vivahtavan oljen värinen. Tuoksu puhdas, intensiteetiltään keskitasoinen, tuoksussa meyer-sitruunaa, vihreää omenaa, karviaista ja litsiä. Viini on kuiva ja keskihapokas, maussa vivahteita persikasta, mutta valmistusmenetelmän tuoma voimaisuus (MLF) liki peittää muut hedelmät. Pehmeä, hapahko, keskipitkä lopetus. Hyvä valkoviini! Noin $20.

2011 La Grange de Piaugier Cotes du Rhone Rouge
Sekoitus: Grenache, Cinsault, Syrah & Carignon

Viini on kirkas rubiininpunainen pinkillä reunuksella. Tuoksu puhdas ja intensiteetiltään keskitasoinen. Tuoksussa mansikkahilloa, karpaloa, vadelmaa, fenkolia ja mineraaleja. Maultaan viini on kuiva, keskitason tanniinit ja hapokkuus. Maussa kypsää luumua, viikunaa ja marjahilloa, jopa hieman mustikkaa. Melko roteva viini, keskitason alkoholipitoisuus. Puhdas, hedelmäisen hapan jälkimaku, viipyilevä. Sangen hyvä viini, nuori, joten voisi hyvinkin kellaroida muutaman vuoden ajaksi. Noin $13.

2011 Domaine Amido Lirac Rouge
Sekoitus: 60% Mourvedre, 20% Carignon, 15% Syrah, 5% Grenache

Viini on kirkas, melko intensiivinen tumma rubiininpunainen pinkillä reunuksella. Niinikään melko intensiivinen tuoksu on puhdas, tuoksussa vivahteita tummasta luumusta, viikunasta ja marjahillosta. Maultaan viini on kuiva, melko hapokas ja tanniininen. Hivenen parfyymisessa maussa on mm. hapanta kirsikkaa, luumua ja karhunvatukkaa. Puhdas, hedelmäinen ja viipyilevä lopetus. Oikein hyvä viini juotavaksi nyt ruoan kanssa tai kellariin 3+ vuodeksi. Noin $15.

2010 Domaine Monpertuis Vignoble de la Ramiere Cotes du Rhone Rouge
100% Grenache

Viini on kirkas rubiininpunainen pinkillä reunuksella. Tuoksu on puhdas ja melko intensiivinen, tuoksussa kypsää punaista kirsikkaa, kypsää luumua ja mansikkaa. Maultaan viini on kuiva ja melko tanniininen, keskitason hapokkuus. Maussa punaista kirsikkaa, pippuria ja hiven savuisuutta. Melko roteva, keskitason alkoholipotoisuus, kuiva, mutta pehmeä ja viipyilevä lopetus. Rahansa (noin $16) arvoinen viini!

2010 Domaine da Grand Montmirail Les Deux Juliette Gigondas
Sekoitus: 80% Grenache, 20% Syrah

Viini on kirkas, erittäin intensiivinen tumma, purppuraan vivahtava rubiininpunainen pinkillä reunuksella. Tuoksu on puhdas, tuoksun intensiteetti hieman keskitason alapuolella. Tuoksussa karhunvatukkaa, tummia kirsikoita sekä mustaa pippuria. Maku kuiva, keskitason hapokkuus ja melko tanniininen. Maussa tuoksua seuraillen karhunvatukkaa ja kirsikoita, myös hiven pippuria. Puhdas, kuiva ja viipyilevä lopetus. Noin $22.

chateuneufdupape
2010 Chateau de la Font du Loup Chateauneuf de Pape Rouge

Sekoitus: 65% Grenache, 15% Syrah, 15% Mourvedre, 5% muu

Väri kirkas rubiininpunainen pinkillä reunuksella. Tuoksussa kirsikkaa, karpaloa, mansikkahilloa, vaniljaa, boysenmarjaa. Maku kuiva, keskitason hapokkuus ja tanniinit. Maussa kirsikkaa ja boysenmarjaa sekä melkoisesti mineraalisuutta (hieman kalkkinen maku). Puhdas, hapan ja viipyilevä lopetus. Hyvä viini, muiden Chateauneuf du Pape -viinien tapaan kaipaa aikaa pullossa aikuistuakseen, tämän viinin veisin kellariin kasvamaan ainakin 2-5 vuodeksi ennen uusia maistajaisia! Noin $40-45, saattaa löytää edullisemminkin.

Täälläpäin maailmaa kevät on kukkeimmillaan, mikä näkyy ilmassa leijuvan siitepölyn määrässä. Täten uudet, kirjoittamisen arvoiset arviot siirtynevät tuonne ensi kuun puolelle, tai milloin nämä puut nyt päättävätkin soitimensa lopettaa. En toki viinin maistamista lopeta, mutta en tiedä miten kiintoisaa on lukea arviota jossa kolmannen viinin kohdalla viimeistään tuoksu ja maku on yhtä kuin origamipahvin palat… 😉

Hyvää kevättä!

(kuvat: täältä ja täältä)